top of page

Naujas, netikėtas ir drąsus RAVENJAZZ skambesys

Updated: Mar 2

KETVIRTASIS Vilnius JJAZZ Ensemble albumas jau beveik čia. Kovo 9 dieną Tamstoje pristatoma reivo, džiazo ir elektronikos sintezė stebina ir pačius albumo kūrėjus Simoną Šipavičių (saksofonas), Jievarą Jasinskį (trombonas) ir Domantą Razmų (mušamieji).



2022 metais, Jievaro Jasinskio suburtas Vilniaus džiazo orkestras, gerbėjams gerai pažįstamas iš tokių renginių kaip Vilniaus Pokeris, Jaunas kaip Vilnius ir Anti Robotic Dance Music. Džiazo kūrėjus vienijantis ansamblis jau yra išleidęs tris studijinius albumus American Stories, Saxcess ir Deadly Dance, tačiau naujausias, kovo 9 dieną pasirodysiantis albumas RAVENJAZZ nustebins net ir tuos klausytojus, kurie spėjo priprasti prie Vilnius JJAZZ Ensemble skambesio įvairovės.


Albumo kompozitoriai Simonas Šipavičius, Jievaras Jasinskis ir Domantas Razmus vieningai sutaria, jog išskirtinis ir negirdėtas albumo skambesys jų darbo tryse rezultatas.


Pirmą kartą kūriau ne vienas, - pasakoja Jievaras, - sėdėjome Simo studijoje ir valandų valandas dėliojom garsus, laukėm vienas kito, eksperimentavom. Nežinojom kas gausis, į nieką netaikėm, o va pataikėm taip. Gal per drąsiai sakau, kad pataikėm, bet čia svarbu suprasti, kad muzikantams sukurti kažką tokio originalaus ir kitoniško ir tuo pačiu žiauriai vežančio yra tiesiog didelis džiaugsmas, tai kai sakau pataikėm, turiu galvoje, kad mums labai patiems gera klausytis šito albumo. Dabar belieka tikėtis, kad ne mums vieniems.


Tikrai ne jiems vieniems. Tą liudija didelis susidomėjimas muzika, kurią kol kas buvo galima išgirsti tik privačių renginių metu.


Keistai visai dėliojasi, dar albumo nėra, bet jau koncertuojam, tik aišku, nesiskundžiam tuo tikrai, - juokauja Simas, kurį gerbėjai žino kaip Sheep Effect ir Sheep Got Waxed grupių narį.


Paklausti, kodėl nusprendė taip smarkiai nutolti nuo tradicinio džiazo skambesio, kuriuo pasižymėjo jų pirmasis albumas, kūrėjai teigia, jog specialiai nieko nedarė, tačiau pripažįsta, jog kūrybinį procesą įtakojo technologijos.


Sensory Percussion technologija domėjausi dar iki RAVENJAZZ idėjos, bet vis tarsi pritrūkdavo kažkokio stumtelėjimo ją įsigyti, - apie albumo garsą itin smarkiai keičiančią technologiją pasakoja Domantas. - Be to žinojau, kad neužtenka sensorių nusipirkti, reikia išmokti jais naudotis ir svarbiausia turėti kaip ir kur juos naudoti, čia nėra tas pats kas nusipirkti naują būgnų setą, sensorika tikrai ne visur tinka, kaip ir netiktų šitam albume tradicinis būgnų skambesys.


Būgnininkui antrina ir Jievaras. Tai kas Simui buvo pažįstama, man buvo visiškos naujovės. Iki RAVENJAZZ net neturėjau looper'io, (momentinio garso įrašymo ir apdirbimo technologija) ir jeigu atvirai ir po šiai dienai iki galo nesuprantu kaip Simas viską sujungia, bet džiaugiuosi, kad kolegos taip atvirai priėmė mano siūlomas kūrinių aranžuotes, įsileido į muziką dūdas, Domas tiesiog nežinau kada ir kaip spėjo įvaldyti naują technologiją, o Simas ne tik viską įrašė bet ir suprodiusavo.


Jau ne vieną albumą įrašęs ir suprodiusavęs Sheep Spot studijos vadovas Simonas Šipavičius į klausimą ar tai yra geriausias jo įrašytas albumas atsakė, jog jeigu darbas studijoje jam neteiktų malonumo, tai tikrai visi albumai būtų nepavykę, nes ši specialybė reikalauja atidumo, kantrybės ir noro tai daryti. Aš taip vertinti kas geriausias, kas blogiausias kažkaip nesiimu, man iš esmės patinka muzika, nesišlieju prie vieno ar kito žanro, bet tikrai džiaugiuosi šitu reikalu, o vertinimą perduodu klausytojams.


RAVENJAZZ albumo pristatymo koncertas jau kovo 9, gyvos muzikos klube TAMSTA.

Renginio nuoroda: spauskite čia


Sneak Peak into RAVENJAZZ (audio): spauskite čia

74 views0 comments
bottom of page